Mijn foto
Vivre²
Gent, Belgium
Stars are not born, they are styled. Personal shopping, fashion advice, fashion news, webshops and many more...
Mijn volledige profiel weergeven
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

wibiya widget

maandag 3 mei 2010

Basics for men: Jeans


De jeans is hét basic stuk in je kleerkast. Ze bestaan in talloze types, washings, kleuren en stijlen. Dat maakt het ook vaak zo moeilijk om een goede jeans te vinden die je lichaam het best doet uitkomen. Daarom gaan we de komende weken dieper in op de jeans: welke types bestaan er en welke jeans kies je het best voor jou figuur. Vandaag gaan we van start met de verschillende fits: welk type van jeans zien we het meest in het dagdagelijks leven.

Straight (of straight cut):

De straight jeans is een standaard model waarbij de pijpen niet wijder of smaller worden naar de enkels toe, ze zijn dus overal even breed. Hierin heb je nog een onderscheid tussen comfort fit en slim fit. De comfort fit zit losser rond kont en dijen, terwijl een slim fit een stuk strakker zit. Soms wordt er ook nog gesproken over een Regular of een Loose, maar deze hebben eigenlijk het model van een straight cut, met het verschil dat ze al dan niet wat losser vallen.
(Levi, straight cut, €129,95)
Bootcut


Dit type van jeans lijkt vaak op de straight jeans, maar het verschil zit voornamelijk in de pijpen. Deze worden iets wijder vanaf de knie, zonder op olifantenpijpen te gaan lijken. Dit model is oorspronkelijk zo ontworpen om er laarzen onder te kunnen dragen. Verder is de bootcut is ook wat strakker aan het bovenbeen. Wanneer de pijpen van de broek echt wijd zijn, dan spreken we niet meer over de bootcut, maar over flares of olifantenpijpen. Deze zie je momenteel zelden in de winkels en zeker niet voor mannen.
(Replay, bootcut comfort fit: €99)

Skinny


De skinny jeans zie je op dit moment heel vaak in het straatbeeld, zeker onder de jongeren. Deze jeans werd populair in de jaren '50, toen rockers bewust te kleine maten gingen dragen. Zo heb je ook de "shrink to fit"-jeans, waarmee je in bad ging zitten om de jeans echt skinny te maken. Sindsdien zien we de skinny vaak terug, zoals bij de hardrockers in de jaren zeventig, de new wavers in de jaren '80, en nu natuurlijk. Tegenwoordig bestaat de skinny in verschillende modellen, gaande van de wortelbroek tot de echte skinny. Dit type van jeans blijft het moeilijkst om te dragen, want enkel mensen met een bijna perfect figuur kunnen hiermee wegkomen, de skinny laat echt alles zien!
(Skinny, Asos £30)

Naast deze 3 pasvormen, zijn er nog verschillende types en benamingen, deze zijn enkel de 3 meest voorkomende, waarbij de termen het vaakst gebruikt worden. Elke man zou een goede straight cut en bootcut in zijn kast moeten hebben, met deze modellen kan je het meest combineren. Bij het kopen van een jeans is het belangrijk om niet te veel naar de prijs te kijken, maar eerder naar de kwaliteit en de pasvorm want een goed passende jeans kan jaren meegaan.

Als afsluiter geven we je mee hoe je een jeans van goede kwaliteit kan herkennen: kijk naar de "selvage" of zelfkant. Hiervoor sla je de zoom van je broekspijp om. Bij een gewone jeans zie je een ietwat gerafelde zoom die gestikt is met een zigzagdraad. Wanneer de zoom mooi en effen is en op zichzelf eindigt, dan is het denim geweven op een ouderwetse manier. Deze stikvorm is niet alleen sterker, maar ook eleganter wanneer de broekspijpen omgeslagen zijn. Dit wil eveneens zeggen dat de fabrikant geïnvesteerd heeft in kwaliteitsdenim. Selvage komt niet voor op bootcut of flare modellen, want deze zijn schuin gesneden.

"Redline" selvage van een klassieke Levi's:

0 reacties:

Een reactie posten